Today.ua

Українці заплатять податки за кожен гектар землі: як розраховуватимуть фіксовану суму

Законопроект №5600, який покликаний сприяти наповненню бюджету, передбачає запровадження нових податків на землю. Зокрема, пропонується сплачувати додаткові гроші за кожний гектар землі. Таким чином уряд хоче вивести бізнес із тіні.

Автори законопроекту зазначають, що держава хоче з кожного гектара землі отримати фіксовану суму податку, яка розраховується як нормативна грошова оцінка землі. Відсоток податку ще встановлюється. Попередньо він становитиме 5%.

Крім цього, податком хочуть обкласти всіх власників та орендарів земельних наділів, які перевищують площу 50 соток. Якщо спочатку передбачалося, що оподатковуватимуть лише землю, що має площу від 2 гектарів і більше, то тепер цей законопроект передбачає оподаткування земель площею від півгектара. Невипадково пропонований податок називають податком на город, адже майже всі сільські сім'ї мають таку площу городу, а хто й більше. Оподаткування поширюватиметься лише на ті земельні наділи, які розташовані за межами населених пунктів.

Як відомо, українці вже щороку сплачують податки за свою землю. Вартість землі визначається відповідно до її нормативної грошової оцінки. Це стосується тих земель, за якими оцінку було проведено. Якщо її немає, то величину податку розраховують за площею земельної ділянки.

Відповідно до закону, для земель загального користування - податок на землю встановлено у розмірі не більше 1% від їхньої нормативної грошової оцінки; для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3% та не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки; для лісових земель - трохи більше 0,1% їх нормативної грошової оцінки.

Раніше повідомлялося, чим закінчиться податкова амністія для підприємців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ