Today.ua

Українці отримуватимуть замість однієї три пенсії: уряд придумав, як зробити літніх людей багатшими

В Україні замість однієї пенсії літнім громадянам виплачуватимуть цілих три. При цьому сумарно їхні виплати зростуть, і добробут пенсіонерів, звісно, стане вищим.

Такою інформацією поділився прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За словами очільника уряду, Україна поступово запроваджує європейські стандарти пенсійного забезпечення. Отже тепер до звичайної солідарної пенсії, яку зараз отримують усі літні українці, згодом приєднається ще й накопичувальна пенсія. Вона також буде обов'язковою, і з неї також виплачуватимуться пенсы суми.

Відмінність накопичувальної пенсії від солідарної в тому, що гроші з накопичувального рахунку належатимуть лише його власнику, тоді як солідарна пенсія розподіляється між усіма громадянами пенсійного віку. Тобто, чим більше майбутній пенсіонер зможе накопичити грошей на своєму рахунку, тим більше він їх отримає у старості, коли вийде на заслужений відпочинок. Причому цю пенсію, на відміну від солідарної, він зможе навіть передати у спадок.

Таким чином, ця друга пенсія має суттєво підвищити добробут літніх українців. Але й це ще не все. Крім другої пенсії, в Україні можна мати ще й третю. Справа в тому, що в нашій країні діятиме триступенева пенсійна система, яка складатиметься із солідарної пенсії, а також із накопичувальної та добровільного пенсійного страхування (тобто добровільної накопичувальної).

Тим часом, не всі аналітики поділяють оптимізм прем'єр-міністра та міністра соціальної політики Марини Лазебної. Серед основних ризиків накопичувальної пенсії називають відсутність державного регулятора, який міг би стежити за роботою накопичувальних фондів, відсутність надійних об'єктів для вкладення інвестицій, а також відсутність механізму повернення грошей у випадку ліквідації емітентів цінних паперів, в які були вкладені гроші. До речі, і сама Лазебна визнає, що такі ризики є, і уряд має подумати над тим, як їх усунути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ