Today.ua

Українці найактивніше розкуповують землю в трьох областях: як змінилася вартість гектара

За півтора місяці з відкриття ринку землі українці придбали 14830 га. Лідерами за кількістю проданих ділянок залишаються Полтавщина, Харківщина та Дніпропетровщина. Вартість землі у цих регіонах, відповідно, найдорожча.

За інформацією Мінагрополітики, з 1 липня по 17 серпня було укладено 7 425 угод про купівлю / продаж землі. Найактивніше землі розпродають на Київщині, у той час найменший попит фіксується у західних областях Україні -  Буковині, Закарпатті та Прикарпатті, а також на Луганщині. У той же час не можна сказати, що в цих регіонах землю віддають задаром. Ціни поступово зростають у всіх регіонах.

Загалом, після відкриття ринку землі, вартість с /г земель подорожчала в 4 рази в гривневому еквіваленті, і в 3 рази - в доларовому. За перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар склала 28 тис. грн, а максимальна - близько 40 тис. грн.

За словами експертів, найбільший стрибок на землю в Україні відбудеться в 2024-му, коли право на покупку землі матимуть не лише фізичні особи, а й юридичні особи.

Наразі в Україні відчутно зросла вартість оренди землі. Ті, хто чекає, поки земля подорожчає, не втрачає можливість вигідно здати її в аренду і заробити на цьому. Наразі середня ціна оренди землі складає 3400 грн/га, але в деяких областях цінник доходить до 6000-7000 грн/га.

Нагадаємо, в Україні зростає вартість землі під забудову, особливо в передмістях Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ