Today.ua

Українці марно купують електроприлади на опалювальний сезон: чому обігріти ними житло не вдасться

Українці не зможуть скористатись електроприладами для обігріву житла. Адже у переважній більшості багатоквартирних будинків електропроводка не пристосована до таких навантажень. Тому вона почне горіти, якщо у багатьох квартирах одночасно увімкнуть обігрівачі.

Про це попередив українців голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Майбутній опалювальний сезон може стати для мільйонів українців жорстким випробуванням на витривалість. Влада вже попередила містян про зниження температури в будинках на 2-3 градуси. Тобто замість звичних 20-21 градуса тепла в квартирах містян під час опалювального сезону може бути близько 18 градусів.Та насправді це зниження буде набагато відчутнішим, каже Попенко.

"Ніякої температури +18 градусів не буде і близько. Якщо в тих квартирах, до яких теплоносій заходить в першу чергу, він дасть температуру +18 градусів, то, пройшовши по будинку, квартири, до яких він "заходить" в останню чергу, прогріються лише до +12–14 градусів", - каже експерт.

За такої умови мешканцям холодних квартир залишається єдиний вихід – вмикати електрообігрів. Однак це вкрай небезпечно через те, що проводка у переважній більшості багатоквартирних будинків не розрахована на таке навантаження. У багатьох будинках електропроводці по 30-50, а то й більше років. Вона була прокладена ще в ті часи, коли в сім'ях не було більш ніяких електроприладів, крім телевізора, холодильника і праски. А на опалення будинків газу тоді ніхто не шкодував. Тож додаткового обігріву квартири не потребували.

Згодом, коли вже стало зрозуміло, що Росія затіває ігри з постачанням газу, переводячи їх у політичну площину, українська влада нічого не зробила задля того, щоб забезпечити альтернативні джерела обігріву квартирного фонду. А за 8 років віськового конфлікту з РФ вже можна збуло зробити немало і в плані утеплення будинків, і в плані заміни електропроводки.

"Опікуватись житловим фондом потрібно було раніше. Необхідно було провести технічне обстеження електричних мереж та щитових у будинках і замінити те, що необхідно. Але оскільки нічого цього не зробили, то у нас в 95% будинків мережі не витримають зростання навантаження", - каже Попенко.

Отже, якщо всі повмикають електроприлади, в ліпшому випадку, їм повибиває запобіжники в квартирах. А в гіршому – проводка в будинку почне горіти.

Який вихід?

Олег Попенко наразі бачить вихід у тому, щоби кожний максимально утеплив своє помешкання до зими. Крім того, треба запастись теплими шкарпетками, ковдрами і теплим одягом, бажано із натуральних тканин (вони ліпше зігрівають). Стане в нагоді також гарячий чай.

Ну, а в кого є така можливість, то краще виїхати за місто у приватний бабусин будинок. І обов'язково, щоб у тому будинку було не лише газове опалення, але й стара добра дров'яна піч. Ну і, звісно, треба подбати про дрова, адже піч без дров нічого не буде варта.

І це – зовсім не зайва порада. Адже невідомо, які "сюрпризи" може нам готувати ворог на зиму. Якщо він почне прицільно бити по комунальних об'єктах, то жителі міст можуть залишитись і без тепла, і без електрики, і без води.

Нагадаємо, під час війни плату за тепло і воду можуть нараховувати по-іншому. Комунальникам продовжили термін встановлення будинкових лічильників тепла і води. Крім того, їм дозволили під час війни не знімати показання з тих лічильників, які вже встановлені.  Таким чином, плату за ці послуги можуть нараховувати за методикою, затвердженою Мінрегіоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ