Today.ua

Українці активно скуповують нерухомість у Туреччині: як виросли ціни на житло у курортних регіонах країни

Цьогоріч спостерігають справжній бум купівлі нерухомості в Туреччині. Причому одними з найбільш активних покупців виявились українці. Їх не зупиняє навіть безпрецедентне зростання вартості тамтешньої нерухомості. Попри те, що ціни на житло в Туреччині подекуди зросли за рік втричі, а то й вище, у 2022 році українці купили там значно більше житла, ніж у попередні роки.

Так, упродовж поточного року українці купили майже 2 тисячі об'єктів житлової нерухомості – будинків і квартир. Якщо точніше, то з січня по жовтень поточного року наші співвітчизники придбали в Туреччині 1991 об'єкт житлової нерухомості. Для порівняння: у 2021 році українці купили в цій країні 1246 будинків і квартир, а в 2020 – 771. Тобто рік від року турецька нерухомість дедалі більше вабить наших співвітчизників. А цьогоріч ще й війна спонукала до купівлі тих, хто досі вагався.

Така прогресуюча статистика дозволила українцям увійти до першої десятки іноземців, які купують найбільше турецької нерухомості. Причому, наші співвітчизники посіли в цій десятці респектабельне шосте місце.

Отже, попри війну та загальне зубожіння народу, є ще немало наших громадян, які можуть собі дозволити купівлю закордонної нерухомості, що невпинно зростає в ціні.

Так, упродовж 2022 року в деяких містах вартість житла виросла втричі, а то й більше. Зокрема, в Анталії житло подорожчало на 246%, у Стамбулі – на 229, в Анкарі – на 208, в Мугле – на 160, в Мерсіні – на 22%. У середньому за рік вартість турецького житла зросла майже втричі – на 199%.

Таким чином, за даними платформи Endeksa, у жовтні 2022 року середня вартість квадратного метра житлової нерухомості в Туреччині становила 12 571 ліру (675 доларів), а середня ціна житлового об’єкта досягла 1 634 230 лір (87 750 доларів).

Звісно, що на тлі цін на європейську нерухомість навіть теперішні турецькі ціни виглядають помірними. Вони практично відповідають київським цінам. Щоправда, в Києві за такі гроші пропонують вдвічі менше житло.  

Отже інвестицію в турецьке житло, навіть незважаючи на зростання цін, можна вважати вигідною.

Нагадаємо, стало відомо, як змінилися ціни на житло в Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ