Today.ua

Українським біженцям відмовляють у виплатах в Польщі: як отримати свої гроші

Українським біженцям у Польщі все частіше відмовляють у виплатах від Управління соціального страхування (ZUS). Йдеться про допомогу на дітей віком до 18 років по 500 злотих щомісяця за програмою "500+". Іноді управління соціального страхування відмовляє українцям у виплатах. Як відомо, рішення Управління можна оскаржити, звернувшись до суду.

Якщо за заявкою на виплати біженці отримали відмову, таке рішення можна оскаржити. Потрібно написати апеляційну скаргу відповідно до приписів у Цивільному кодексі Польщі.

Коли апеляцію буде розглянуто, її буде направлено до суду, який винесе рішення по цій справі, і біженцю можуть поновити виплати. Оскаржити рішення ZUS можна протягом 30 днів з моменту отримання відповіді на запит.

У заявці потрібно обґрунтувати, чому ви впевнені, що вам помилково відмовили у виплатах. Наприклад, що були допущені помилки під час розгляду справи (наприклад, ігнорування медичного стану, проведення медогляду у лікаря іншої спеціальності тощо). Щоб залучити свідків, потрібно вказати це в апеляції та попросити дозволу свідків на слухання у судовому порядку.

Зразок заяви до суду можна переглянути за посиланням.

Подібні апеляції від біженців розглядає окружний суд. Надіслати лист-скаргу на адресу суду потрібно до ZUS, який виніс спочатку рішення. Подати скаргу необхідно письмово особисто до реєстраційного бюро ZUS або надіслати рекомендованим листом.

Подання апеляції безкоштовне – судовий збір платити не потрібно.

Після подання апеляції суд може винести одне з рішень:

Рішення суду можна оскаржити, подавши апеляцію протягом 14 днів із моменту отримання відповіді.

Раніше повідомлялося, коли українським біженцям у Польщі введуть плату за проживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ