На Польщу, здається, перекинувся український синдром, пов'язаний із дефіцитом продуктів. Та якщо в Україні нестачу тих чи інших харчових продуктів можна виправдати війною, то куди подівся цукор у сусідів – невідомо. А тепер ще й вслід за цукром із полиць магазинів щезає оцет.
Куди поділись продовольчі товари, з якими вже давно не було ніяких проблем, достеменно не знають навіть експерти. Можна лише припустити, що через збої в логістиці та ймовірні затримки з постачанням товару у покупців виникла ланцюгова панічна реакція, пише socportal, посилаючись на Business Insider.
Спочатку десь були незначні перебої з постачанням цукру. Польські покупці, в яких перед очима є приклад найближчих сусідів-українців, занепокоїлись, що цукор може пропасти. Люди кинулися робити запаси, і тоді вже цукор пропав направду. А оскільки це сталося в сезон ягід, коли попит на цукор незмінно зростає, то дефіцит ударив по нервах покупців іще відчутніше.
Зараз розпочався активний сезон огірків. У такий період зростають обсяги споживання оцту. І знову "цукрова" історія повторилася вже з іншим продуктом.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Особливо відчутний дефіцит у великих торгових мережах на кшталт Biedronka та Lidl. Оцет там зник із полиць, а продавці лише розводять руками. При цьому виробники того та іншого дефіцитного товару зазначають, що в них немає ніяких системних збоїв у виробництві, а дехто й навіть збільшив його обсяги. Але товару в магазинах немає.
Поляки кажуть, що в них такої ситуації з продуктами вже не було років зо двадцять. А тепер "український синдром" уже перекинувся з Польщі на прикордонні райони сусідньої Німеччини. Там також зненацька цукор став дефіцитним товаром І в деяких німецьких магазинах навіть обмежили його продаж – по дві пачки "в одні руки".
Звісно, що такі обмеження ще більше провокують паніку. Люди цілком обґрунтовано вважають, що раз обмежили відпуск товару, то щось із ним і справді негаразд. В результаті, вони почали робити запаси, набиваючи кухонні шафи цукром, якого вистачить не на один рік та оцтом, якого тепер стане може й на десятиліття.
Виробники і продавці, у свою чергу, застерігають людей від такого ажіотажу і радять не робити запасів продуктів, адже насправді усього є вдосталь. Однак, ланцюгову реакцію зупинити тепер непросто.
А тим часом, в Україні вже наступного року насправді може виникнути дефіцит цукру. Адже через колосальне підвищення вартості енергоресурсів і затрат на логістику, виробництво цукру стало нерентабельним. І вже цьогоріч 10 цукрових заводів заявили, що навіть не починатимуть виробничий сезон.