Today.ua

Українську землю дозволили виставляти на аукціони: аграріям повідомили правила продажу

Українські аграрії мають право виставляти землі в оренду на аукціонах в рамках нового закону, підписаного Володимиро Зеленським 24 травня. Про це заявив міністр
аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час другого дня Всеукраїнського форуму "Україна.30.Земля".

Закон № 1423-ІХ по суті відкриває ринок землі в Україні. Розпоряджатися землею тепер будуть не кабінетні чиновники, а територіальні громади, а число покупців і продавців землі значно звужується.

Громади вже можуть розпочинати формувати повноцінну базу даних про всі земельні ділянки на своїй території, створювати картографічну основу всієї території громади, а також визначити функціональне призначення землі. На думку міністра, усі ці кроки дозволять громадам пропонувати бізнесу та інвесторам обирати найоптимальніше місце для своєї діяльності і стимулюватиме добросовісну конкуренцію.

У рамках нового закону про землю громадам також потрібно регулярно проводити зустрічі з потенційними інвесторами, проводити нормативно-грошову оцінку земель та створити електронний архів землевпорядної документації, який має бути у відкритому доступі в Інтернеті.

Вільні землі громади вже можуть виставляти в оренду на публічних та приватних земельних аукціонах. Найближчими днями президент Володимир Зеленський підпише ще один законопроєкт  № 2195, який це дозволяє. Процедура проведення земельних аукціонів описана в статті 137 Земельного кодексу, а на сайті Держгеокадастру потенційні інвестори можуть знайти інформацію про конкретну ділянку і проведені торги з відеозаписом.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні зміняться правила купівлі та продажу сільськогосподарських земель, які будуть діяти до 1 січня 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ