Today.ua

Українські біженці у Швеції отримують два види допомоги, але за однієї умови: хто не може претендувати на виплати

Українці, які набули у Швеції статусу тимчасового захисту, можуть розраховувати на два види допомоги в країні: добову та цільову. Проте виплати доступні не всім біженцям. Держава підтримує лише тих, хто не має власних коштів на проживання у чужій країні.

Приховати свій фінансовий стан біженцям у Швеції не вдасться. У разі працевлаштування право на виплати автоматично втрачається. Отримувати допомогу та одночасно заробляти гроші вважається суворим порушенням.

Добова допомога – гроші, які людина витрачає на свої повсякденні потреби: їжа, медична допомога, одяг та взуття, засоби гігієни, ліки, стоматологічні послуги, дозвілля та інше. Сума добових залежить від того, де мешкає біженець. Якщо у гуртожитку, де у вартість включено харчування, тоді виділяється на день 24 крони для одного дорослого та 12 крон для дітей.

Якщо житло без харчування, тоді біженець отримує 71 крону на одного дорослого; 61 крону на кожного дорослого, якщо в сім'ї їх більше одного; 37 крон для дітей віком до 3-х років; 43 крони для дітей від 4 до 10 років, та 50 крон для дітей від 11 до 17 років. Якщо у сім'ї більше двох дітей, то для двох старших добові надаються у повному обсязі, а всім молодшим – 50% від встановленої суми.

Цільова допомога виплачується у випадку, якщо заявник має гостру потребу в чомусь, що не покривається добовими виплатами, наприклад зробити окуляри, купити зимовий одяг або дитячий візок. Потрібно довести, що необхідність є невідкладною і ви не в змозі оплатити витрати самостійно.

Міграційну службу потрібно повідомляти про зміну місця проживання чи фінансового статусу, адже ці фактори впливають безпосередньо на виплату підтримки.

Раніше повідомлялося, що Швейцарія посилила правила надання соціальної допомоги українським біженцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ