Today.ua

Україною прокотилася нова хвиля масових скорочень: скільки людей втратив бізнес

Від початку війни Україною прокотилася хвиля скорочень. Найбільш масові скорочення відбулися в мікробізнесі. Втім і малий та середній бізнес також дуже сильно постраждали від воєнних дій в Україні.

Дослідження компанії Advanter Group містить гнітючі цифри, які свідчать про вкрай важку ситуацію у вітчизняному бізнесі, а також про ситуацію з безробіттям в нашій країні.

Так, лише за перші чотири тижні війни в малому і середньому бізнесі чисельність працівників скоротилася на третину. А загалом через скорочення виробництва підприємці за місяць війни зазнали втрат на 85 млрд доларів.

Український бізнес зазнав таких кадрових втрат:

При цьому майже 22% підприємств в Україні були змушені повністю припинити роботу, і ще понад 34% зупинили свою діяльність майже повністю. Таким чином, приблизно половина бізнесу нині в Україні не функціонує.

А там, де роботу продовжують, людям змушені були скоротити зарплати. Стали менше одержувати за свою роботу 42% найманих працівників.

Водночас, через 6 тижнів від початку війни, бізнес вже оптимістичніше оцінював свої перспективи, ніж через 4 тижні. Причому оптимізму додалося в усіх сегментах.

Зокрема, прогнози щодо підсумків 2022 року покращились таким чином:

Нагадаємо, стало відомо, які сфери народного господарства зазнали найбільше кадрових втрати, а які масові скорочення обійшли стороною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ