Today.ua

У супермаркетах падають ціни на цибулю, але робити її запас не варто: названо причину

На аграрному ринку – чергова несподіванка. Одна з цьогорічних цінових рекордсменок, цибуля, почала дешевшати. Тільки з початку тижня, що минає, ціни на цибулю впали на 13%. Причому, аналітики кажуть, що цей тренд триватиме, принаймні, до закінчення поточного року.

Про те, що відбувається з цінами на цибулю, і чому саме так, повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Ще тиждень тому фермери правили за кіло ріпчастої цибулі не менше 23 грн. Але впродовж поточного тижня ціни впали в середньому на 13%, і тепер кілограм цибулі готові віддати навіть і за 20.

Таке відчутне зниження цін відбулося, насамперед, через скорочення попиту на цей овоч, кажуть аналітики. Оптовики зробили чималий запас цибулі, причому не лише вітчизняної, але й із країн Центральної Азії. Їхні розрахунок був простий: цибуля зараз у ціні, тож на ній можна буде заробити непоганий прибуток. Але не так сталося, як гадалося: попит на цибулю нині слабкий. Через високу вартість товару люди беруть її поштучно, а не кілограмами, як раніше.

Отже, аби пришвидшити продаж товару, який довго не лежатиме на складах, що не пристосовані до тривалого зберігання цього овочу, продавці почали знижувати ціну на цибулю. Таким чином, на зниження ціни зіграло два чинники: великий обсяг пропозиції та млява купівельна активність.

Аналітики переконані, що до Нового року цибуля вже не подорожчає, а можливо ще й далі дешевшатиме. Проте купувати цей овоч "про запас" спеціалісти не радять. Кращу цибулю фермери, як і раніше, притримують на середину зими та поближче до весни. А та, що продають зараз - невисокої якості і довго не лежатиме.

Товар кращої якості можна буде придбати вже після Нового року, але ціни на цибулю вже будуть зовсім інші. Аналітики упевнені, що виробники притримують зараз якісну цибулю, аби згодом виставити за неї на ринку набагато вищі цінники.

Причому, із ЄС багато цибулі в Україну не привезуть через те, що в них цьогоріч із врожаєм цього овочу не склалося.  

Нагадаємо, із наближення новорічних свят в Україні подорожчали картопля, капуста, томати, морква і часник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ