Today.ua

У супермаркетах знову піднялися ціни на овочі: скільки коштують картопля, капуста і цибуля на початку літа

В Україні, всупереч прогнозам, ціни на овочі, як і раніше, йдуть вгору. Після нетривалого та незначного зниження вартість найбільш ходових продуктів із овочевого ряду знову піднялася. Зокрема, незважаючи на прихід літа, дорожчають картопля, капуста та цибуля.

Як змінилися ціни на ці продукти в супермаркетах, публікує hvylya, посилаючись на дані порталу minfin.

Картопля

Вартість картоплі на початок літа активно зросла. Причому зростає в ціні не лише молода картопля, а й минулорічна. Так, лише за місяць середня ціна на стару картоплю піднялася з 9,77 грн/кг до 12,35. Ще більш разючий контраст між квітневою і травневою ціною молодої картоплі. Якщо квітень завершився із підсумковою ціною на молодий коренеплід 13,96 грн/кг, то за підсумками травня його середня ціна піднялася до 38,67.

Капуста

У капусти, молодої і старої, цінові вектори розійшлися. Якщо молода капуста дещо подешевшала порівняно з квітневою ціною (60,52 грн/кг проти 65,96), то стара явно себе наостанок переоцінила. Так, у квітні її середня вартість становила 25,19, а за підсумками травня вона зросла у ціні до 60,32 грн/кг, практично зрівнявшись у вартості з молодою.

Цибуля

Рекордсмен сезону – цибуля у травні продовжила своє цінове сходження. За місяць її вартість зросла майже на 11 грн: з 57,02 до 67,92 грн/кг. При цьому молода цибуля коштує дешевше за торішню, хоча вона також подорожчала з 55,21 до 59,90 грн/кг. А найбільше зросла в ціні синя цибуля: з 56,01 грн/кг до 72,45 грн/кг.

Нагадаємо, у торгових мережах дещо знизилися ціни на черешню та полуницю, але все ж таки вони залишаються високими і недоступними для більшості українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ