Today.ua

У “Нафтогазі“ розповіли українцям, чому не закупили дешевий газ на опалювальний період

"Нафтогаз" не купував дешевий газ навесні, щоб вигідно продавати його українцям в опалювальний період. За словами глави компанії Юрія Вітренко, винен у цьому президент РФ Володимир Путін.

Глава "Нафтогазу" зазначив, що на сьогоднішній день в Україні такі ж запаси газу, як і при управлінні попередників в особі екс-прем'єра Володимира Гройсмана, і на зиму газу вистачить.

У жовтні 2022 року в українських сховищах був рекордний обсяг газу – 28 млрд кубічних метрів. Коли ціна на газ почала зростати, через те, що Путін почав скорочувати постачання газу на європейський ринок, то поступово газу стали закачувати менше, і станом на грудень 2021 року в Україні 15,7 млрд. кубометрів, яких має вистачити до кінця сезону.

Вітренко відповів на цікаве для багатьох українців питання щодо того, чому "Нафтогаз" не закупив газ у сховища навесні, коли він коштував 230-240 доларів за 1000 кубів, а не 700 доларів, як зараз. За його словами, ніхто не міг припустити, що Росія перекриє "кран" та "блакитне паливо" настільки подорожчає.

"У нас може будь-хто імпортувати газ, є олігархи, у яких грошей більше, як у "Нафтогазу", але "Нафтогаз" імпортував газу найбільше - 77%. Якщо всі такі розумні і в травні були точно впевнені, що газ буде по 240, хоча він був уже по 350, і не дорожчатиме, то треба було купувати. Хто заважав? Стали б мільярдерами.Але проблема в тому, що ціни на газ визначаються політикою Путіна, передбачити яку досить складно.Ніхто не розуміє, збільшить чи він постачання газу чи зменшить, чи Європа протидіятиме якось цьому", - прокоментував Вітренко.

Раніше повідомлялося, що Росія може припинити цієї зими транзит свого газу через українську ГТС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ