Today.ua

У “Дії“ з'явилася нова корисна функція: українці зможуть отримувати сповіщення про кредити на своє ім'я

У цифровому додатку "Дія" з'явилася важлива функція, яка зможе допомогти українцям вберегти свої кошти від шахраїв. Тепер про будь-які кредитні операції на своє ім'я, або про перевірки своєї кредитної історії, користувачі "Дії" дізнаватимуться через push-повідомлення.

Керівник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що більшість випадків кредитного шахрайства трапляються саме з паперовими паспортами, які легко відсканувати. З цифровими документами все набагато складніше. Для того, щоб оформити кредит у банку через е-паспорт, потрібний особистий цифровий підпис його власника.

Щодня до Кіберполіції надходять сотні звернень від українців щодо того, що на них незаконно оформлюють кредити. Нова функція в "Дії" допоможе контролювати цей процес. Якщо громадяни України побачать на смартфоні push-повідомлення про те, що хтось перевіряє їхню кредитну історію, щоб відкрити новий кредит, то зможуть відреагувати на це та зв'язатися із установою для з'ясування деталей.

Прямо з програми "Дія" вже зараз можна перейти за посиланням до Українського бюро кредитних історій та написати скаргу, якщо ви розумієте, що хтось хоче оформити кредит на ваше ім'я без вашого відома.

У разі перевірки вашої кредитної історії або під час відкриття рахунку в банку, на смартфон надходить повідомлення від "Дії". Ця операція є обов'язковим кроком оформлення кредиту. Щоб переглянути докладну інформацію, потрібно натиснути "Запит кредитної історії". На екрані з'явиться назва банку, в якому намагаються взяти кредитні кошти, і дату, коли було проведено операцію.

За словами Федорова, "Дія" не підключена до організацій, що видають мікрокредити. Тому ця галузь ще залишається відкритою для шахраїв.

Раніше повідомлялося, що в найближчому майбутньому у додатку "Дія" розпочнеться бета-тестування двох нових функцій: опитування та PhotoID.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ