Today.ua

У Пенсійному фонді назвали категорію громадян, які можуть одночасно отримати десять виплат при виході на пенсію

Деякі українські пенсіонери при виході на пенсію за віком зможуть отримати відразу десять виплат. Йдеться про працівників педагогічної сфери. Подробиці розрахунку пенсій для цих громадян розкрили у Пенсійному фонді.

Головною умовою отримання коштів є вихід на пенсію за вислугою років, наявність повного страхового стажу (у чоловіків - 35 років, у жінок - 30 років), крім того, цей стаж повинен бути отриманий виключено в установах державної або комунальної форми власності, на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

Вийти на таку пенсію мають право не всі громадяни. Зокрема, це працівники загальноосвітніх навчальних закладах на посаді вчителя, викладача, вихователя, директора; вихователі, музичні керівники, директори дитячих садків та їх завідувачі; працівники позашкільних навчальних закладах на посаді керівників художніх керівників, керівників, завідуючих, директорів і їхніх заступників.

Розмір пенсії педагогам за вислугою років визначається з урахуванням всього накопиченого страхового стажу незалежно від установи та посади, на якій цей стаж набуто, і заробітної плати, з якої сплачено страхові внески. Перед початком нового навчального року міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що в Україні до кінця 2021 року зарплати вчителів зростуть на 9%. На сьогоднішній день середня зарплата вчителя в Україні майже в 2,4 рази перевищує мінімальну заробітну плату. Відповідно, пенсії педагогів вище мінімальної.

Раніше повідомлялося, як отримувати подвійну пенсію українцям при переїзді за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ