Today.ua

Українцям назвали обґрунтований тариф на електроенергію

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), назвали обґрунтований тариф на електроенергію. Він виявився в 4 рази вищим за діючий, повідомляє one.ua.

Ринковий тариф на електроенергію для побутових споживачів має становити 5,5 грн/кіловат-годину. Про це повідомляє ExPro з посиланням на джерело у НКРЕКП.

В Україні очікується підвищення вартості електроенергії. Нинішні тарифи діють до кінця весни. Вони можуть зрости на 20-30%, про що неодноразово попереджали експерти. У країні залишається складна ситуація в енергосистемі: зберігається профіцит, але внутрішній попит ще повністю не відновився.

Ринкова вартість електроенергії складається з кількох складових. Це середня ринкова ціна купівлі-продажу електроенергії на добу наперед. Тариф у квітні становив 2,81 грн/кВт*год без урахування ПДВ. Також є тариф на послуги з передачі та розподілу електроенергії — 0,43 грн/кВт*год та 1,32 грн/кВт*год без урахування податку. Також враховується тариф на послуги постачальника універсальних послуг – 0,115 грн/кВт*год без ПДВ. Усі ці тарифи підлягають оподаткуванню 20%.

Таким чином, ринковий тариф на електроенергію для населення становить 5,5 грн/кВт*год. Нині ж українці, які використовують до 250 кВт*год на місяць, платять за них за тарифом 1,44 грн/кВт*год, а ті, що більше – по 1,68 грн/кВт*год.

Якщо тарифи на електроенергію підвищать хоча б до 2,88 грн/кВт/год, сума у ​​платіжці за комуналку зросте на 200-300 грн. Енергокомпанії зараз працюють зі збитками. Підвищення тарифів дасть змогу збільшити зарплати працівникам критичної інфраструктури та без проблем проводити відновлювальні та аварійні роботи.

Раніше стало відомо, що НКРЕКП вже підвищила тарифи на розподілення електричної енергії для більшості обленерго. Представник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин повідомив, як це рішення вплине на побутових споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ