Today.ua

У НБУ розповіли, що буде з курсом долара ближче до Різдва

В Україні не очікуються значні коливання курсу долара до кінця року. Про це заявили в НБУ, наголосивши також, що офіційний курс Нацбанку найближчим часом не зміниться.

За словами заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, Національний банк намагатиметься не допускати значного спреду між готівковим та безготівковим курсом.

Протягом жовтня відбулося помітне зміцнення готівкового курсу, а листопаді курс ще більше зміцнився. Ця тенденція досить позитивна в цілому на фоні війни.

Ніколайчук заявив, що головна причина зміцнення готівкового курсу у жовтні - вирішення логістичних проблем із доставкою готівкової валюти до кас банків. Українці без проблем зараз можуть купити валюту у банку за умови відкриття депозиту строком на півроку. Це дозволяє утримувати більш-менш стабільний курс.

Загалом за січень-жовтень 2022 року гривня девальвувала на 48,88%. Незважаючи на те, що ситуація із вивезенням зерна дещо стабілізувалася, вивозити іншу продукцію наразі не можна. Крім того, багато підприємств не виробляють довоєнного обсягу товарів, що пов'язано з міграцією працівників та з нестачею оборотних коштів у бізнесу. Це все впливає на приплив валюти до України, а отже, і на валютний курс.

Нацбанк запровадив чимало обмежень для обмінників, які не дозволяють відверті спекуляції курсом, що позитивно впливає на валютний ринок загалом.

Нагадаємо, який курс валют встановили банки в Україні на 15 листопада 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ