Today.ua

У Нацбанку розповіли, чому ввели заборону обмінникам виставляти валютний курс

Обмінники в Україні більше не публікують курс валют на табло після рішення Нацбанку. Нагадаємо, що регулятор дозволив розміщувати інформацію про курс виключно у касах установ та структурних підрозділів, щоб не привертати додаткову увагу громадян будь-якими цифровими значеннями чи символами.

Голова Ради Нацбанку України Богдан Данилишин прокоментував це рішення. За його словами, в умовах війни на валютному ринку країни потрібна дисципліна, а також дотримання норм законодавства та регуляторних актів.

"Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни для отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим", - сказав Данилишин.

За новими правилами, інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют у тому чи іншому обміннику має надаватися населенню у стандартизованому вигляді у визначеному форматі – копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют.

Уся інформація стосовно курсу повинна розміщуватися виключно у касах обмінників. При цьому обмінникам та операторам поштового зв'язку заборонили здійснювати інформування про встановлені курси за межами кас. Контроль за небанківськими обмінниками вирішили посилити, оскільки вони й так практично не сплачують податок на прибуток. Процес купівлі-продажу валют тепер має здійснюватися з обов'язковим веденням відеоспостереження, а вся інформація про реєстратори розрахункових операцій (РРО), що використовуються, буде передаватися до НБУ для посилення контролю.

Голова Ради НБУ вважає, що жодних підстав для валютної паніки зараз немає, і ситуація з курсом поступово нормалізується. Нагадаємо, що НБУ з 21 липня підвищив офіційний курс долара на 25% – до 36,6 гривень за долар.

На сьогоднішній день, 31 липня, середній курс долара на чорному ринку становить 41,5 грн у продажу та 40 грн при покупці. Курс євро складає 42 грн/євро та 40,3 грн/євро відповідно.

Раніше повідомляли, як українці навчилися заробляти на різниці курсів долара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ