Today.ua

У Нацбанку повідомили про новий офіційний курс долара в Україні

Офіційний курс долара в Україні, який був ухвалений в липні, поки що залишиться незмінним. Наразі немає підстав для його коригування. Коливання, що спостерігаються на ринку готівкової валюти, радше, психологічні, ніж економічні, і великого впливу на безготівковий ринок вони не мають.

Про це розповів в інтерв'ю виданню interfax заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій.

"Найбільша частка валютних операцій здійснюється у безготівковому сегменті, тому говорити про те, що тимчасові коливання на готівковому сегменті можуть стати підставою для курсової корекції, було б явним перебільшенням, - заявив чиновник Нацбанку і підсумував: - Підстав для здійснення нової курсової корекції наразі немає".

За словами одного з топ-менеджерів НБУ, в липні, коли Нацбанк скоригував курс долара, в економіці країни була інша ситуація. На той час утворилося чимало макроекономічних дисбалансів, які потребували вирішення. Тепер же ситуація зовсім інша. І ситуативні коливання курсу долара, що виникають під впливом психологічного чинника, не мають під собою економічного підґрунтя.

"Ми очікуємо, що в міру згасання психологічного фактору та остаточного вирішення проблеми з дефіцитом валюти ситуація на готівковому валютному ринку покращуватиметься", - каже Гелетій.

За словами чиновника НБУ, зараз на курс валют здійснюють позитивний вплив декілька потужних чинників. Перш за все, це правильні та своєчасні заходи, вжиті Нацбанком. Зокрема, надана громадянам можливість купівлі валюти з подальшим її зберіганням на депозиті, а також дозвіл, який був наданий банкам на збільшення пропозиції готівкової валюти.

Крім того, позитивно впливають на ринок валют та курс долара і такі чинники:

Крім того, НБУ сподівається, що попит на іноземну валюту в Україні поступово спадатиме через збільшення привабливості гривні, і це також стримуватиме курс долара.

Зокрема, Нацбанк розраховує, що зміцненню національної валюти сприятимуть привабливі пропозиції щодо вкладів у гривні.

"Ми активно відпрацьовуємо інструментарій, який дасть змогу збільшити зацікавленість громадян і бізнес у заощадженнях у гривні. Зараз ситуація значно краща, ніж у червні та липні", – повідомив топ-менеджер Нацбанку.

Нагадаємо, перед вихідними курси долара і євро в обмінниках подешевшали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ