Today.ua

У Нацбанку назвали ризики покупки біткоїнів для українців

Люди у всьому світі спостерігають за тим, що відбувається з біткоїном та іншими криптовалютами. Інвестиції у біткоїн зростають, власники віртуальної валюти переконані, що курс біткоїну не впаде, а от у Нацбанку не вважають, що біткоїну можна довіряти свої збереження та ризикувати останньою копійкою.

Перша заступниця глави Національного банку України Катерина Рожкова не вважає криптовалюту ані грошовими коштами, ані платіжним засобом, тому ставлення до неї скептичне. В Нацбанку вважають, що люди, які купують біткоїни, ризикують заощадженнями, оскільки курс криптовалюти абсолютно неконтрольований.

"Криптовалюти не є ані грошовими коштами, ані валютами як такими, ані платіжним засобом, ані електронними грошима. Тобто, з точки зору Національного банку, криптовалюти – це віртуальні активи, які не є грошима, оскільки вони не виконують базові функції грошей: розрахунки і накопичення", - зазначила Рожкова.

Крім того, довкола біткоїна відбуваються різні маніпуляції та створюються фінансові піраміди, зазначає заступниця глави НБУ. Також існує ризик використання криптовалют з метою відмивання грошей, уникнення оподаткування та порушення валютного законодавства. А у масштабному сенсі використання криптовалют може мати негативний вплив на монетарну політику держави через ризик виникнення паралельного грошового обігу, на який не впливає Нацбанк. Тому в НБУ виступають проти того, аби українці довіряли віртуальним грошам та переводили свої активи в криптовалюту.

Для використання криптогрошей має бути чітке законодавче регулювання, вважають у Нацбанку. Поки цього немає, банківська система знаходиться під загрозою стороннього впливу. В держустанові в першу чергу вимагають встановити чітке та однозначне обмеження на обмін віртуальних активів на інше майно, а також роботи та послуги. Наразі в Україні зареєстровано законопроєкт "Про віртуальні активи", який регулює обіг криптовалюти, але не робить її платіжним засобом.

Раніше повідомлялося, що біткоїн може стати офіційною валютою в Сальвадорі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ