Today.ua

У “Нафтогазі“ спробували пояснити завищені тарифи на газ у деяких постачальників

Деякі облгази завищують українцям ціни на газ, через що їм доводиться платити за тарифом вище ринкової ціни. Таких недобросовісних постачальників НКРЕКУ позбавляє ліцензії, а в "Нафтогазі" намагаються пояснити ринкові тенденції.

За словами глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, на оптовому ринку українські споживачі купують газ дешевше, ніж в Європі. За його словами, завдяки великим запасам блакитного палива в сховищах почався експорт в Європу, а формування ціни відбувається за формулою "Хаб мінус".

Причиною неефективної роботи роздрібного ринку газу Коболєв назвав монополізацію регіональних газзбутів, які фактично тримають споживачів в "заручниках". За його словами, вони контролюють більше 70% ринку і диктують свої умови.

"Монополізація кінцевого ринку споживання газу є головною передумовою зростання його ціни. Ця монополізація є головним бар'єром, чому держава не може ефективно втручатися і допомагати всім верствам населениям", - заявив глава "Нафтогазу" на форумі "Україна 30. Платіжка".

Як відомо, облгази масово скаржаться на свавілля "Нафтогазу", який є головним монополістом на ринку. Компенсація витрат, які несуть облгази в зв'язку з вимушеним зниженням цін, законодавством не передбачена. Облгази мали право відмовитися від продажів газу на період опалювального сезону, проте всі вони погодилися працювати з фіксованим тарифом, боячись розгубити своїх клієнтів. У зв'язку з цим уряд як завжди залишається осторонь, і не вмішується в питання регулювання тарифів.

Нагадаємо, "Нафтогаз" почав переговори про поділ активів компанії "Укрнафта" з її міноритарними акціонерами, серед яких і бізнесмен Ігор Коломойський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ