Today.ua

У 2022 році більшість українців отримають пенсії, нижчі за прожитковий мінімум

На 2022 рік Мінсоцполітики запланувало 12 етапів підвищення пенсій, якими мають бути охоплені всі пенсіонери. Однак загалом більшість цих підвищень будуть мізерними і погоди не зроблять. Багато громадян похилого віку залишаться за порогом бідності, адже їхні пенсії не досягатимуть навіть фактичного прожиткового мінімуму.

Фактичний прожитковий мінімум суттєво відрізняється від того умовного значення, що закладено як базове для розрахунку багатьох бюджетних показників. Нині умовний прожитковий мінімум для людей непрацездатного віку, що закладений у бюджеті, дорівнює 1934 гривні. Натомість фактичний прожитковий мінімум для цієї категорії громадян становить 3723 гривні. Це – розрахунки Мінсоцполітики.

Водночас, за прогнозами, у 2022 році дефіцит Пенсійного фонду сягне рекордної позначки – близько 200,6 млрд гривень. Отже, розраховувати на суттєве підвищення пенсій українцям не випадає, для більшості воно буде символічним.

Уряд намагається якомога швидше запровадити накопичувальну пенсію. Але вона почне працювати (якщо взагалі почне) лише у віддаленній перспективі. Сьогоднішні ж, 11 мільйонів українських пенсіонерів залишаються у скрутному становищі. Причому половина українців отримує пенсію, нижчу за середню.

На сьогодні середня пенсія в Україні становить 3980 гривень. Цим показником хвалиться Кабмін, оскільки вперше з 2014 року вдалося вийти на розмір середньої пенсії, вищий за фактичний прожитковий мінімум.

А тим часом в Україні залишаються мільйони пенсіонерів, чиї виплати і близько не дотягують до фактичного прожиткового мінімуму. Адже мінімальна пенсія в Україні дорівнює не фактичному, а номінальному прожитковому мінімуму. Отже на сьогодні вона становить 1934 гривні.

І навіть багато людей, що мають повний страховий стаж роботи (для жінок це 30 років, а для чоловіків 35), отримують мінімальну пенсію - лише 2600 гривень. Та й ту вони їм виплачують лише з 65 років, а до 65 вони мусять перебиватись на ще меншій.

Аналітики називають три основні причини низьких пенсій в Україні:

Усі ці три проблеми взаємопов'язані і не вирішаться поодинці. Їх слід вирішувати комплексно. Зараз уряд робить відчайдушні спроби вивести економіку з тіні. Впровадження РРО у підприємців, фінансовий моніторинг, боротьба з контрабандою, деолігархізація – усе це спроби наповнити бюджет. Якщо уряду вдасться втілити бодай половину задуманого – це вже буде неабияка перемога. Але багато пенсіонерів можуть не дожити до цієї перемоги.

Нагадаємо, українцям старше 55 років також хочуть дозволити сплачувати внески до накопичувальної пенсії. У Мінсоцполітики готують відповідний законопроект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ