Today.ua

Тимчасове житло для ВПО: як стати в чергу, і що для цього потрібно

Внутрішньо переміщені особи можуть стати в чергу на отримання тимчасового безкоштовного житла. Що для цього потрібно зробити, переселенцям розповіли у Харківському місцевому центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Так, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 року № 495 "Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб", ВПО мають право на отримання житлового приміщення  з державного фонду за місцем фактичного проживання.

Потреба в житлових приміщеннях з фонду визначається в розмірі не менш як 6 квадратних метрів на одну особу.

Громадянам, які вимушено переїхали в інші регіони України через війну, обов’язково потрібно подати заяву для взяття на облік осіб, що потребують житла для тимчасового проживання. Заяву подають до уповноваженого органу, в межах території якого вони перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

Якщо особа не може особисто подати відповідну заяву, це можуть зробити її представники на основі письмової довіреності, завіреної в установленому законом порядку.

Разом із заявою до ЦНАПУ переселенцям потрібно надати:

Після подання заяви про взяття на облік громадян, які потребують житла, до уповноваженого органу, внутрішньо переміщенній особі видається опис поданих нею документів з підписом посадової особи, яка їх прийняла.

Протягом одного робочого дня після подання відповідної заяви уповноваженим органом приймається рішення про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову у взятті на такий облік.

Раніше повідомлялося, які компенсації українці отримають за пошкоджене окупантами житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ