Today.ua

Ціни на житло в регіонах ростуть із кожним місяцем: на скільки подорожчали квадратні метри

Ціни на житло ростуть не лише в столиці, але й в інших регіонах України. Практично немає жодного обласного центру, де б вони залишилися на колишньому рівні. В середньому по регіонах вартість житла зросла від 4 до 15%. Дорожчають квартири не тільки на первинному, а й на вторинному ринку, а також у сегменті оренди нерухомості.

Про це розповіли в Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АФНУ).

Зокрема, в Харкові ціни на житло в новобудовах виросли в середньому на 9,5%. А в Запоріжжі, Луцьку та Миколаєві первинка стрибнула в ціні ще вище - на 10-15%. У цих містах за квадратний метр в новобудовах беруть від 600 до 800 доларів. Розкид за цінами пов'язаний із розташуванням будинку, його комфортністю та кількістю кімнат. Як правило, чим більше кімнат у квартирі, тим дешевше там квадратний метр. На вторинному ринку житла ціни також невблаганно ростуть. Вони стали вищі на 8-10%. У цьому сегменті найбільшим попитом користуються невеликі квартири, які коштують не дорожче 30 тисяч доларів. Такі бюджетні варіанти, як правило, купують люди з не дуже великими доходами або молоді сім'ї, в яких немає ніякого свого кутка.

Багато хто також інвестує в житло свої заощадження, боячись, що гроші можуть пропасти. При цьому нерухомість завжди буде в ціні і може принести дохід.

Виріс у ціні також ринок оренди житла. За рік ціни на оренду житла в регіонах зросли на 5-10%. За орендоване житло в обласних центрах просять від 5 до 8 тисяч гривень. А якщо квартира розташована поблизу від центру міста, і до того ж із хорошим ремонтом, то за таку доведеться викласти на місяць до півтисячі доларів.

Нагадаємо, експерти дали прогнози, як буде розвиватися ситуація на ринку житла в разі введення локдауну. Вони вважають, що ціна на житло не знизиться, вона залишиться колишньою. А ось вартість оренди може впасти майже наполовину через те, що бажаючих знімати житло, коли немає роботи, стане набагато менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ