Today.ua

Ціни на нерухомість та продукти в Польщі та Україні: де дешевше жити

Під час війни в Україні до сусідньої Польщі виїхало понад 2,2 млн українських громадян. Багато хто з них оформив статус біженця і чекає на повернення додому, а хтось уже вирішив залишитися в сусідній країні назавжди. Порівнявши ціни на житло, проїзд і продукти, можна зробити висновок, що жити в одній з найбільших країн Центральної Європи не так і дорого.

В середньому вартість проживання в Польщі для двох осіб із середнім рівнем потреб на один місяць становитиме приблизно 718 доларів (орієнтовно 21 тис. грн за курсом 30 березня), без урахування вартості житла.

Орендувати квартиру у невеликому польському місті в середньому можна від 1000 злотих на місяць (за курсом НБУ 6,8 грн/зл – 6800 грн). Оренда 1-к квартири у великих містах (Варшава, Краків, Познань, Вроцлав) коштуватиме дорожче – від 12,2 тис. грн, двокімнатної – від 15000 грн, трикімнатної – від 19 000 грн.

Комунальні послуги в середньому коштуватимуть 4,3 тис. грн (для квартири площею 85 м. кв, включаючи електрику, опалення чи охолодження, воду та вивіз сміття). Вартість продуктів у польських супермаркетах мало чим відрізняється від цін в Україні. Деякі товари навіть дешевші. Наприклад, у тому ж Lidl, ціни можуть бути навіть приємнішими, ніж в українському АТБ, а вибір більший.

Для порівняння, літр молока у Польщі в середньому коштує 16,89 грн., тоді як в Україні від 31 грн. Кілограм рису – 22,26 грн, тоді як в українських магазинах – від 36 грн. Десяток яєць можна купити за однією ціною, що в Україні, що в Польщі – 38-40 грн. Польські яблука та картопля обходяться дорожче за українські, тоді як ціни на м'ясо там дешевші. Наприклад, кілограм яловичої вирізки в польському магазині коштуватиме 223,63 грн., тоді як в Україні менше 240 грн/кг таке м'ясо купити буде складно.

Раніше повідомлялося, що у Польщі відкрили нові вакансії для українських біженців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ