Today.ua

Ціни на соняшникову олію знову зросли: коли українцям очікувати зниження вартості продукту

Ціни на соняшникову олію знову зросли. Цей продукт невпинно дорожчає на світовому ринку. На біржі підскочили авансові ціни. У липні-серпні олію купуватимуть дорожче, ніж у червні. Зростання цін на олію формують кілька причин. Отож сподіватись на її здешевшання в Україні навряд чи варто.

Що відбувається на світовому ринку з цінами на олію

Порівняно з червнем на світовому ринку виросли експортні котирування на сиру соняшникову олію з України. Ціни на липень-серпень підскочили над позначкою в 1200 доларів за тонну. А за поставки у жовтні –грудні вже пропонують 1150-1160 доларів.

Це – дуже високі ціни, кажуть трейдери. Але покупці готові їх платити. Одна з причин такого ажіотажного попиту на соняшникову олію – очікувана надвисока вартість соєвої олії. На тлі вартості соєвої олії соняшникова здається дешевою, і тому їй "прощають" її помірні цінові стрибки.

"Спред між соєвою і соняшниковою олією для поставок в липні-серпні становить близько 70-80 $/т на користь соняшникової, а для поставок в жовтні-грудні може досягати 250-300 $/т на ринках збуту", - кажуть трейдери.

Є ще одна причина високої вартості соняшникової олії на світовому ринку. В Канаді, яка є одним із потужних експортерів рослинної олії із каноли, цьогоріч стоїть сильна посуха, і врожай каноли, звісно, буде дуже скромним. Через це доведеться перекривати попит на рослинну олію за рахунок соняшникової.

Отже, розраховувати на те, що вартість соняшникової олії буде знижуватись на внутрішньому українському ринку, мабуть, не варто. Українські експортери намагатимуться продати якомога більше цього продукту на експорт, а в Україні залишатимуть тільки якусь дещицю від валового виробництва. І, звісно, для внутрішнього продажу вони не стануть знижувати ціни.

Нагадаємо, зростання цін на соняшникову олію також спровокував активний попит Китаю на цей продукт. Китай активно скуповує продукти тривалого зберігання на світовому ринку, створюючи у себе продовольчий запас. Із чим пов'язана така стратегія, достеменно невідомо.

Можливо з тим, що найближчими роками велика посуха очікується вже не лише в Канаді, але й на Євразійському материку. Тоді може утворитися великий дефіцит продовольства, і теперішні ціни на продукти здадуться дитячою забавкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ