Today.ua

Ціни на продукти в Україні будуть падати: що здешевшає найближчим часом

Попри війну, втрату частини територій, інфляцію та дорогу логістику, ціни на продукти в Україні найближчим часом мають знизитись. Щоправда, йдеться не про всі продукти, а лише про частину з них. Однак те, що становить основу літнього раціону українців, буде дешевшим.

Таким прогнозом поділилась аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Насамперед мають здешевшати овочі, каже Литвин. Адже друга половина літа і початок осені – це традиційно овочевий сезон. І, незважаючи на втрату постачання з південних областей, Україна все одно буде з овочами.

Знаючи, що окупанти з Херсонщини та інших окупованих територій самі не підуть, українські аграрії ще навесні подбали про закладку овочевих насаджень в неокупованій частині України. Звісно, на півночі та в центрі України врожай дозріває пізніше, та все ж з основними продуктами овочевої групи проблем не повинно бути.

Овочевий сезон в Україні вже входить в силу. А отже, можна рораховувати, що ця продукція в будь-якому випадку дешевшатиме.

Ціни на м'ясо також можуть стати нижчими

Особливо це стосується яловичини. Адже в минулі роки українські фермери відправляли чимало яловичини на експорт. Проте цьогоріч експортні поставки ускладнені, і тому багато продуктів залишається тут, в Україні. А отже, ціни на них неминуче будуть знижуватись.

Щоправда, зі свининою справи трохи інші. Україна втратила багато відгодівельних підприємств, що були на півдні країни. Тому цей вид м'яса дешевшим точно не буде. Але й великого зростання ціни не має бути, бо в Україну йдуть імпортні поставки свинини.

Незмінною буде також ціна на курятину. На сьогодні вона залишається найдоступнішим м'ясним продуктом за ціною.

Низькі ціни на м'ясо тримаються завдяки невисокій вартості кормів. Адже експорт зернових з України вкрай ускладнений, і тому аграрії намагаються реалізувати хоч якусь частину зерна тут, в Україні. Частину його переробляють на корми для тварин. Отже, доки експорт не запрацює на повну силу, корми будуть дешевими, і м'ясо також не зростатиме в ціні.

Таким чином, уже найближчим часом ціни на продукти в Україні мають стати нижчими. Яловичина подешевшає на 2-3%. Ну, а овочева група стане набагато доступнішою за ціною. Тому українцям не завадить подбати про овочеві заготовки. Адже наступної зими вони знадобляться, як ніколи.

Водночас, ціни на кавуни поки що відлякують українців. Адже ця ягода в основному вирощувалась на Херсонщині. А отже цьогоріч вітчизняних кавунів у нас буде мало, а імпортні дешевими не будуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ