В Україні стартував сезон продажу грунтових ягід. Дебютанткою сезону, як завжди, стала полуниця. Цьогорічні ціни на полуницю з відкритого грунту відчутно вищі за минулорічні.
Аналітики проекту EastFruit назвали причини, через які полуниця виросла в ціні.
На поточному тижні стартував продаж полуниці з відкритого ґрунту. Цьогорічний сезон розпочався на півмісяця пізніше, ніж минулорічний. Аналітики називають дві причини запізнілого старту:
- заморозки у квітні пошкодили цвіт на ранніх сортах ягоди, що призвело до великої втрати врожаю;
- український ринок залишився без полуниці з окупованої Херсонщини, яка зазвичай першою починала збір урожаю цієї ягоди на відкритому ґрунті.
Отже, торік на цю пору на ринку вже було значно більше полуниці, і вона коштувала в середньому на 18% дешевше, ніж цьогоріч.
Але, попри запізнілий старт, ціни на полуницю все одно почали падати. По-перше, через те, що день при дні зростає обсяг товару на ринку. По-друге, тому, що собівартість ґрунтової полуниці значно нижча за тепличну.
Отже на сьогодні ціни на полуницю вітчизняного виробництва приблизно на 37% нижчі за ті, які були ще на минулому тижні. Зараз за українську полуницю просять по 40-80 гривень за кіло. Подешевшала також і закордонна ягода. Вартість полуниці, привезеної з Туреччини та Польщі, зараз становить 80-100 гривень за кілограм, що на 20% дешевше за ціну минулого тижня.
Нагадаємо, поліпшити врожай полуниці, а заодно захистити її від шкідників, допоможе простий аптекарський засіб.