Today.ua

Ціни на олію в Україні злетіли до 60 грн за літр: названа причина подорожчання

Ціни на олію в Україні за останній час злетіли на 30%. Зараз пляшка олії об'ємом 0,85-0,87 літра коштує 50-60 гривень. У деяких регіонах ціни ще вище. Причиною підвищення вартості олії експерти називають зростання цін на світових ринках.

У середині березня вартість тонни української соняшникової олії дійшла до 1700 доларів. За останній тиждень ціни трохи впали, і зараз тонна масла в опті коштує близько 1550 доларів, але роздрібні ціни падати вже не будуть.

За словами імпортерів, тиск на ціни на українську соняшникову олію спричинили досить агресивні пропозиції щодо постачання олії з інших країн-конкурентів, включно з Росії та Аргентини, де почався експортний сезон. Серед причин рекордно високих цін називають несприятливі погодні умови в минулому році і погані прогнози щодо врожаю олійних культур у світі. Прогнозується, що до закінчення цього сезону дешевого масла українцям чекати не варто. Причини для різкого зниження цін навряд чи з'являться. Вигідніше стане купувати імпортну олію, яка не дорожче, а місцями і дешевша.

До того ж, оливкова олія зараз продається за ціною рослинної, а про її користь зайвий раз можна не нагадувати. Економісти переконані, що стримати ціни від зростання можна лише введенням експортних мит.

Раніше повідомлялося, що в Україні з-за кордону потрапила рослинна олія з небезпечним канцерогеном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ