Today.ua

Ціни на молоко навіть не думають спинятися: експерти назвали причини зростання

Українцям не варто чекати здешевлення молока та молочних продуктів, Ціни на молоко лише зростатимуть. Для цього є і внутрішні, і зовнішні причини.

Аналітик АВМ Яна Лінецька розповіла, що провокує зростання цін на молоко, і чи можуть вони зрештою загальмуватись.

Внутрішні ціни на молоко в Україні формуються під впливом експортних цін на українську молочну продукцію. Зараз вона доволі непогано продається на зовнішньому ринку. І доки так триватиме, українцям годі чекати на здешевшання молокопродуктів, чи бодай на те, що ціни на молоко зупиняться. Навпаки, аналітики ринку вважають, що у вересні слід чекати дуже відчутного зростання вартості всієї української молочки.

 

"Основними ціноутворюючим фактором залишається експорт, а на фоні дешевої гривні ціни на молоко ростуть. Проте, якщо перевести їх у валютний еквівалент, побачимо, що ціни навпаки падають. До прикладу, за період травня-серпня ціна опустилася на 15,5%. До того ж різниця між ціною українського молока та європейського становить близько 40%", — розповіла Яна Лінецька.

У другій половині серпня закупівельні ціни на молоко зросли на 10 копійок. Однак такий приріст і близько не встигає за темпами девальвації гривні, каже аналітик. Отже, цінам є куди рости.

Крім того, у зростанні вартості молока відіграє неабияку роль ще й сезонний фактор. Сезон високих надоїв минає. Незабаром худоба перейде на зимове утримання, і надої молока стануть нижчими. Це також впливатиме на вартість сировини, стимулюючи її зростання. Отже, чекати зниження цін на молоко та всі похідні від нього не варто.

Нагадаємо, кількома днями раніше в Україні вже зросли ціни на вершкове масло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ