Ціни на ранні овочі в Україні побили усі рекорди. В кінці березня на базарах продавці пропонують молоду капусту за 80 грн/кг, кілограм огірків та помідорів в середньому коштує 106 грн/кг, молода картопля - 40 грн/кг, а пучок молодої редиски - 22 грн.
Ранні овочі вирощуються у теплицях, як правило на заході та півдні України. На фоні війни збір та збут урожаю опинився під загрозою. Споживачі в основному можуть купувати ті овочі, які вирощені безпосередньо у їх регіоні.
Наприклад, редиску вирощують в основному на Херсонщині. Так як цей регіон знаходиться у частковій окупації, то ланцюжки постачання розірвані. Тому на ринку буде дефіцит цього овочу, а значить і ціни підскочать.
Якщо ситуація з логістикою в країні не зміниться, схожого сценарію слід очікувати й щодо продажів інших овочів. У регіонах їх вирощування пропозиція буде надмірною, а в інших областях спостерігатиметься дефіцит того чи іншого овочу.
По цій же причині ростуть ціни і на тепличні ранні томати. Ще наприкінці попереднього тижня діапазон оптових цін на тепличні овочі знаходився в межах 50-70 грн/кг, а на цьому вартість помідорів у закупці зросла до 60-80 грн/кг.
На думку фахівців проекту, ціни на тепличні томати в Україні вже найближчим часом можуть стабілізуватися, оскільки подальше подорожчання продукту, що не є стратегічно важливим, призведе до повної зупинки продажу.
Раніше повідомлялося, чому ціни на цьогорічну капусту в шість разів перевищують минулорічні.