Today.ua

Ціни на м'ясо в Україні підскочили на 30%: як зміниться вартість свинини, курятини та яловичини після Великодня

В Україні рекордно подорожчало м'ясо. Причиною став підвищений попит на продукт напередодні Великодня. Вже у травні очікується падіння цін на свинину, сало, курятину, яловичину та інших видів м'яса.

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, м'ясо подорожчало в середньому на 30%. М'ясні вироби – традиційні складові великоднього кошика. Під час посту попит українців на ці продукти традиційно знизився, а напередодні його завершення різко збільшився. Незважаючи на високі цінники, люди хочуть порадувати себе у святкові дні м'ясними стравами.

Вже після Великодня вартість м'яса залежатиме від того, якою буде ситуація із зерновими, новим урожаєм та кормами. Висоцький також сподівається на сприятливий погодний фактор. За його словами, якщо ситуація складеться позитивно, то ціни на м'ясні продукти стабілізуються до кінця весни. Цінники не знизяться на 30%, але на 5-7% м'ясо подешевшає.

На сьогоднішній день сало у супермаркетах у середньому продають по 110 грн/кг. Кілограм свинини в середньому коштуватиме 180 грн/кг, тоді як 0,5 кг готової домашньої ковбаси можна купити за 175 грн.

Курятина за останній рік зрівнялася у ціні зі свининою, а в деяких випадках і з яловичиною. Її вартість зросла на 25%. Так, у квітні минулого року куряче філе від одного з найбільших виробників продукції коштувало 143 грн за кілограм, а сьогодні його вартість становить 180 грн. При цьому експерт прогнозує, що більше ціни на курку не зростатимуть.

Кілограм яловичини на гуляш коштує в середньому 220 грн, ребра можна купити за 150 грн/кг.

Раніше повідомлялося, скільки коштуватимуть яйця та курятина в Україні після Великодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ