Today.ua

Ціни на квартири у новобудовах відновили свій ріст: як у червні змінився ринок нерухомості в Україні

Ринок продажу нерухомості в Україні ожив. У червні почали зростати ціни на квартири у новобудовах. При цьому темпи продажу знизилися, але інтерес до купівлі житла вперше за довгий час у громадян з'явився.

Війна в Україні триває вже п'ятий місяць. Попит на нерухомість залишається низьким, тому що люди не готові витрачати свої заощадження у воєнний час. Проте у червні ціни на квартири у новобудовах почали зростати. Забудовники пояснюють це кількома чинниками.

По-перше, за попередні чотири місяці помітно зросли ціни на будівельні матеріали, що спричинило збільшення собівартості будівництва. Багато будівельних майданчиків розморозилися і завершують будівництво, щоб до кінця 2022 року здати в експлуатацію житло тим українцям, які цього потребують. А ось будівництво нових черг поки що відкладається.

За словами забудовників, зараз в Україні формується відкладений попит. Інвестори придивляються до новобудов, але не готові інвестувати так активно, як до війни через непередбачуваність майбутнього.

Попит на житло у регіонах України нерівномірний. У західних областях відновлено роботи у 90% ЖК. На Одещині – на понад 60%, у Києві – всього близько 40%. Щодо вартості "квадратних метрів", то у червні середня ціна квадратного метра в новобудовах Києва склала 1310 доларів. Це на 3% вище, ніж було у лютому. На Київщині середня ціна за кв. метр нового житла, станом на початок липня, коштуватиме 800 доларів.

Квартири у Львові та Львівській області подорожчали на 10%, у порівнянні з лютим. Так, найдоступніша однокімнатна квартира обійдеться в 1,6 млн. гривень, а за двокімнатну доведеться віддати як мінімум 2,4 млн без урахування персональних знижок.

У Закарпатській області вартість квадратного метра житла зараз становить 960 доларів, що майже на 30% більше, ніж у червні 2021 року.

Раніше повідомлялося, що оренда квартир у Києві продовжує дешевшати у всіх районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ