Today.ua

Ціни на гречку знову підуть вгору: найпопулярнішу українську крупу дозволили вивозити на експорт

В Україні вже незабаром можуть знову зрости ціни на гречку. Уряд дозволив експорт цієї крупи у поточному році. Тобто, заборона на експорт вже не діятиме і виробники зможуть продавати гречку за кордон.

Таке рішення міститься в урядовій постанові №1466, яка була ухвалена під кінець минулого року.

Водночас, на низку товарів українського виробництва діє заборона на продаж за кордон. На експорт цих товарів у 2023 році встановлено нульові квоти, тобто фактично він заборонений.

Йдеться, зокрема, про такі товари:

Гречка до цього списку не увійшла. Натомість вона увійшла до списку товарів, на експорт яких запроваджено ліцензування.

Отже, дозволено ліцензований експорт таких товарів:

Як відомо, для задоволення внутрішніх потреб Україні треба 110 тис. тонн гречки. Минулої осені аграрії зібрали її більше, що призвело до зниження ціни на гречку після її карколомного зростання наприкінці літа-на початку осені минулого року. Торішнє зростання цін було обумовлено жорстким дефіцитом цієї крупи, що утворився на ринку. Цьогоріч наразі все інакше. Гречки стало забагато, і українці її стільки не споживуть. Через це уряд дозволив її експорт.

Щоправда, невідомо, хто її купуватиме. Адже в Європі фактично гречку не їдять. Основними споживачами гречки завжди були три східнослов'янські держави - Україна, Білорусь та Російська Федерація. Цілком зрозуміло, що зараз нічого продавати ані росіянам, ані білорусам Україна не буде, як і купувати в них. Отже, з експортом гречки можуть виникнути проблеми. Із реальних ринків збуту залишається хіба що Казахстан, в якому також немало населення споживає гречку.

Нагадаємо, наразі гречка в Україні дешевшає. Перед новим роком її можна було купити в супермаркеті в середньому по 72 грн за кіло, тоді як на початку осені за неї правили і понад 100 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ