Today.ua

Ціни на електроенергію для бізнеса виростуть: названо новий тариф

Тарифи на електроенергію для населення зросли з 1 червня. Тепер у Нацкомісії з держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) хочуть підвищити максимальні ціни на електричну енергію для бізнесу. Відповідний проект уже підготовлено до розгляду Верховною Радою.

Документ передбачає підвищення граничних цін на електрику для бізнесу на 35%. Таким чином, замість 4000 грн тариф буде підвищено до 5413,26 грн/МВт-год для часу максимального навантаження на ринку на добу вперед та внутрішньодобовому ринку, а також з 2000 грн до 2706,63 грн для часу мінімального навантаження. При цьому мінімальний прайскеп на ринку за добу вперед та внутрішньодобово становитиме 10,00 грн/МВт-год.

Також, згідно з проектом постанови, у Нацкомісії пропонують встановити верхню межу ціни на рівні 125% від РДН (6 766,58 грн/МВт-год), а нижню межу на ринку, що балансує, на рівні 0,01 грн/МВт-год.

Найближчим часом проект постанови буде надіслано на голосування. У разі прийняття нових тарифів на електроенергію для бізнесу набудуть чинності вже з 30 червня 2023 року.

Нагадаємо, тарифи на електрику для населення зросли з 1,44 грн/кВт-год до 2,64 грн/кВт-год. При цьому нічний тариф зараз становить 1,32 грн/кВт-год з урахуванням підвищення. Електроенергія за нічним тарифом як і раніше вважається з 23:00 до 7:00 ранку. Використання електроприладів у цей час допоможе споживачам заощадити на оплаті за світло.

Уряд пішов на підвищення тарифів через руйнування інфраструктури, яку необхідно відновлювати, а на це потрібні гроші. Щоб відновити енергосистему до наступного опалювального сезону, потрібно понад 1 мільярд, або близько 40 мільярдів гривень. Саме ці гроші уряд частково хоче компенсувати підвищенням тарифів.

Раніше повідомлялося, чи збільшать українцям розмір субсидії після підвищення тарифів на електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ