Today.ua

Ціни на дрова: в Україні стрімко росте вартість всіх видів енергоносіїв

В Україні стрімко зростають ціни на всі види енергоносіїв. Висока вартість природного газу потягнула за собою і ціни на решту енергоносіїв, включаючи й дрова. Лише за друге півріччя минулого року ціни на дрова зросли більш ніж на третину.

Відповідно до даних Української енергетичної біржі (УЕБ), лише за друге півріччя минулого року ціни на дрова зросли на 35%.

Можна сказати, що таке зростання вартості дров спостерігається на усьому ринку. Адже через УЕБ загалом за рік продали 92% від усього обсягу цієї продукції. Загалом за 3,14 млн кубометрів деревини продавцями було виручено 7,91 млрд гривень.

Причому на одному з аукціонів було зафіксовано безпрецедентне підвищення вартості цього виду палива. Під час торгів ціна піднялась на 602%. Завдяки такому зростанню цін на дрова лісгоспи України за друге півріччя змогли отримати майже 2 млрд додаткового доходу.

Для довідки: Україна посідає шосте місце в Європі за запасом деревини і дев'яте – за площею лісів. Загальна площа лісового фонду в нашій державі становить 10,4 млн га або майже 16% від усієї території нашої країни. Кабміном затверджена стратегія розвитку лісового господарства України до 2035 року. За цей період мають намір збільшити площу лісових насаджень і збільшити загальний обсяг деревини до 2,5 млрд кубометрів.

Нагадаємо, спеціалісти підрахували, чим вигідніше опалювати приміщення: газом, вугіллям, дровами, електрикою чи пелетами. Вийшло, що вартість дров'яного опалення знаходиться приблизно посередині. Вона дешевша за електроопалення та опалення пелетами, однак дорожча за газове і вугільне опалення. Однак вартість газу брали не ринкову, а фіксовану. Якщо ж ціну на газ у наступному опалювальному сезоні відпустять для усіх споживачів, то газове опалення зросте у ціні в рази. Втім, тоді й ціни на дрова навряд чи зостануться попередніми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ