Today.ua

Тарифи на газ: щогодини з ГТС України витікає через неполадки понад 500 кубометрів газу

Українська газотранспортна система через розгерметизацію щогодини втрачає до 509 кубометрів газу. За 2020 рік обсяг витоку газу зріс майже на чверть (на 24%). Такі вражаючі дані оприлюднило ТОВ "Оператор газотранспортної системи України"  (ОГТСУ) на своєму сайті.

Загалом річний обсяг втрат метану становить 27 тисяч тонн. Причинами такої розпачливої статистики в ОГТСУ називають зношеність трубопроводів (корозію та механічне пошкодження).

Упродовж року, пишуть на сайті, мобільні лабораторії обстежили понад 176 тисяч одиниць обладнання. У процесі обстежень було виявлено 3300 місць, в яких відбувався виток газу. Дещо з виявленого вдалося налагодити  завдяки встановленню нової запірної арматури.

Загалом, за оцінками спеціалістів, вдалося зменшити витоки газу у 2,5 рази. Але й тепер щогодинні втрати у мережі становлять до 509 кубометрів.

Якщо перерахувати в річному вимірі, то це становитиме 4 458 840 або майже 4,5 мільйона кубометрів. Очевидно, ці втрати хтось має відшкодовувати. І очевидно, відшкодування йде з тарифів споживачів.

В інформації також написано, що в 2020 році ОГСУ почав втілювати заходи, спрямовані на скорочення шкідливих викидів, адже це спричиняє велетенські збитики екології.

Завдяки новій екологічній політиці ОГТСУ оператору вдалося відчутно зменшити шкідливий вплив на довкілля, особливо скоротити викиди діоксиду вуглецю – на цілих 58%. Такого вражаючого скорочення викидів досягли завдяки заміні  паливного обладнання на більш сучасне. Ну, і ще - через скорочення обсягів транспортування газу.

Та водночас втрати метану зросли на 24%.

"У 2021 році продовжуємо екологічну трансформацію, плануємо завершити сертифікацію систем менеджменту згідно з міжнародними стандартами ISO", - йдеться в повідомленні.

Втім, очевидно, що вдосконаленням систем менеджменту – це лише косметичний захід. Вітчизняна ГТС, яка будувалася багато років тому, вже давно зношена і потребує кардинальної реставрації. Але це сотні мільярдів гривень, яких в України немає. Отже нам, споживачам, слід змиритися з тим, що втрати будуть, і за них доведеться платити нашими високими тарифами на газ.

Нагадаємо, українцям заднім числом змінили січневі тарифи на газ для побутових споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ