Табу на олію: в Україні хочуть заборонити продукт, що шкодить здоров'ю

Автор: Марченко Любов

Незабаром в Україні олія може бути заборонена до вживання. Йдеться не про всю рослинну олію, а конкретно лише про пальмову. В парламенті готовий до розгляду законопроект №6068, яким має бути запроваджена заборона на використання цього продукту у вітчизняній харчовій промисловості.

Табу на олію: в Україні хочуть заборонити продукт, що шкодить здоров'ю  - today.ua

Причин для розробки такого законопроекту було дві, каже його автор Дмитро Соломчук. Перша – шкідливий вплив цієї олії на здоров'я людей, друга – скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової у харчовому виробництві.

Що стосується другого, то в 2015 році відбувся різкий скачок у споживанні пальмової олії вітчизняними виробниками. Якщо до цього року Україна імпортувала з Малайзії та Індонезії лише по 70 тисяч тонн цього продукту, то з 2015 обсяг імпорту зріс до 200 тисяч тонн.

"Найближчим часом очікуємо, що наш законопроект про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати й споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії“, – каже нардеп.

Популярні зараз

Названо тариф на електроенергію з 1 травня

Пенсії порахують за єдиною формулою: хто отримуватиме майже 10 000 грн на місяць

Мінімальну зарплату українським суддям з ВРП підвищили до 236 тысяч гривен

ГУР атакувало завод з виробництва стратегічних бомбардувальників Ту-22М у Казані

Табу на олію: в Україні хочуть заборонити продукт, що шкодить здоров'ю

Українські харчовики, знаючи про шкідливість пальмової олії для організму, усе ж не гребують цим продуктом. Зрозуміти їх можна: з імпортованою "пальмою" їхні вироби обходяться дешевше, ніж з українською соняшниковою олією. Адже собівартість пальмової олії набагато нижча.

Для порівняння: з гектара соняшника можна отримати  в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм – 3 тонни. Причому пальма дає плоди двічі на рік. Звісно, що така олія набагато дешевша.

Однак та олія, що імпортується Україною, складається із суцільних насичених жирних кислот, які приводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань. Але завдяки дешевизні цього продукту та ще тому, що він довго не псується, пальмову олію додають всюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування.

До речі, крім законопроекту за авторством Соломчука, в лютому нинішнього року в Раді також був зареєстрований ще один законопроект – №5148 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми".

Що хочуть заборонити:

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:
  • використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжуту, льону, глютену) у дитячому харчуванні;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво та інші).

Таким чином, якщо ці два законопроекти будуть ухвалені, то в Україні скінчиться епоха пальмової олії, і буде зроблено перший крок до епохи здорового харчування.

Нагадаємо, вчені назвали найкорисніший вид рослинної олії, що допомагає в профілактиці багатьох захворювань. Це – оливкова олія першого холодного віджиму.