Today.ua

Субсидії в Україні урізати не планують: як зміна норм споживання води і газу вплине на отримання пільг

У Мінсоцполітики днями анонсували скасування пільгових норм споживання води, газу та електроенергії, встановлені отримувачам субсидій на період карантину. Це не означає, що громадянам збираються урізати розмір допомоги, а ось карантинні норми споживання комунальних послуг з 1 жовтня зменшать на 50%, як це було до карантину.

В Україні існує державний норматив: скільки в середньому кожен українець повинен витрачати газу, води, електроенергії та тепла на місяць. Субсидія малозабезпеченим громадянам видається саме на ці нормативи. На період карантину, коли багато українців були змушені сидіти по домівках, нормативи збільшили на 50% і розмір субсидії автоматично зріс. Восени ці норми уріжуть до докарантінних значень. Умовно кажучи, якщо раніше громадяни отримували 1500 гривень допомоги від держави, то тепер ця допомога зменшиться до 1000 гривень.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що економіка поступово стабілізується після жорсткого локдауна, і люди менше потребують соціальної допомоги. У той же час, кількість субсідіантів, яка була рік тому, залишається незмінною. Анонсовані перевірки громадян восени відбудуться в обов'язковому порядку, і не виключено, що багато українців втратять субсидію. Але ті, хто дійсно потребує допомоги від держави, продовжать отримувати виплати в новому опалювальному сезоні. Першочерговою категорією громадян, що претендує на субсидії, є пенсіонери з мінімальними пенсіями.

Раніше повідомлялося, кого в першу чергу будуть позбавляти субсидії після проведення верифікації виплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ