Today.ua

Стало відомо, якими будуть відсотки за кредитами через підвищення облікової ставки НБУ

Підвищення облікової ставки НБУ неминуче спровокує зростання кредитних ставок банків. Проте відсотки за кредитами не виростуть критично і не зупинять ринок кредитування в Україні.

Таку думку висловив голова НБУ Кирило Шевченко у своєму Facebook.

За словами очільника Нацбанку, незважаючи на війну, у березні-травні цього року українські банки збільшили обсяги кредитування бізнесу загалом майже на 15 мільярдів гривень. Переважна більшість цих кредитів були взяті під державні програми, які передбачають пільгове кредитування виробників.

Втім, і за рештою кредитів, які братимуть клієнти на загальних підставах, суттєвого зростання відсотків не буде. Адже усі банки виходять з реальних умов. У першу чергу – з реальної вартості фондування, яка значно нижча за облікову ставку.

"Середня вартість гривневих ресурсів у великих банках перебуває на рівні близько 4% річних у гривні. І навіть, якщо банки піднімуть ставки за депозитами, це відбуватиметься поступово і вплине на загальну вартість фондування дуже помірно", - вважає Шевченко.

Крім того, банки також конкуруватимуть між собою за сумлінних позичальників. Адже сумлінний позичальник, який вчасно і в повному обсязі розраховується за кредитом – це запорука стабільності і дохідності  банку. Отже, щоби привабити якомога більше таких клієнтів, банки будуть змушені всіляко стримувати зростання кредитних ставок.

"Умови, які пропонуватимуться банками клієнтам, ураховуватимуть їхній фінансовий стан та відповідатимуть сучасним реаліям. Позичальники, як і раніше, матимуть доступ до дешевих кредитів у межах державних програм, ставки за якими є фіксованими для клієнтів. Розвитку цього напряму надалі сприятиме розширення державних програм, зокрема збільшення граничних обсягів гарантій для банків", — підсумував головний банкір країни.

Водночас, банки вже потроху почали підвищувати ставки за депозитами громадян. Наразі зростають ставки за короткостроковими депозитами, розрахованими на 1-3 місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ