Today.ua

Стало відомо, скільки українським біженцям коштує місяць проживання у Болгарії

Під час війни в Україні понад 200 000 громадян прибуло до Болгарії, де знайшли для себе тимчасовий притулок. Хтось із них має намір повернутися додому одразу ж після війни, а хтось залишиться. За попередніми підрахунками, загальна місячна вартість проживання в Болгарії для двох осіб із середнім рівнем потреб становить приблизно 710 доларів (орієнтовно 20,7 тис. грн).

На сьогоднішній день на території Болгарії перебуває 95 тисяч українців із офіційно оформленим статусом біженця. Інші живуть у країні за власні кошти, не отримуючи безкоштовне проживання, харчування, соціальну допомогу та допомогу.

Ми підрахували, скільки коштує життя у Болгарії, враховуючи щоденні витрати на їжу, оренду житла та проїзд.

Моніторинг цін показує, що вартість продуктів у Болгарії вища, ніж, наприклад, у Молдові, проте набагато нижча, ніж у Німеччині чи Великій Британії.

Так, кілограм рису в болгарському супермаркеті коштуватиме 34 грн, літр молока - 31 грн, десяток яєць - 36 грн, кілограм сиру - 161 грн, банани (1 кг) - 42 грн, кілограм курячого філе обійдеться в 135 грн, а яловичини – 210 грн. Буханець білого хліба в Болгарії коштує дешевше, ніж в Україні – 15 грн. Чашка капучіно у кафе коштуватиме вам 34,59 грн, а обід у недорогому ресторані на одного орієнтовно 165,45 грн. Щодо вартості житла в Болгарії, то однокімнатна квартира в центрі невеликого міста коштуватиме приблизно 7,7 тис. грн на місяць, а однокімнатна квартира подалі від центру – 5,7 тис. грн. Зняти трикімнатну квартиру в центрі коштуватиме 13,7 тис. грн.

Ціни на оренду у столиці Варні варіюються від 300 до 1,5 тис. доларів (8,7 тис. грн – 43,8 тис. грн) на місяць, залежно від кількості кімнат та ремонту.

Комунальні послуги коштуватимуть у середньому 2,5 тис. грн на місяць (у квартирі площею 85 кв. м, включаючи електрику, опалення чи охолодження, воду та вивіз сміття).

Проїзд у громадському транспорті у Болгарії досить доступний. Одноразовий квиток на проїзд у тролейбусі або маршрутці коштуватиме орієнтовно 26,55 грн, а проїзний на місяць – 827,77 грн.

 Раніше повідомлялося, скільки українським біженцям коштує місяць проживання в Молдові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ