Today.ua

Стало відомо, скільки українським біженцям коштує місяць проживання у Молдові

Під час війни в Україні понад 400 000 громадян переїхали до Молдови, знайшовши там тимчасовий притулок. Життя у Молдові не дорожче, ніж в Україні. За попередніми підрахунками, вартість проживання в Молдові для двох осіб із середнім рівнем потреб на місяць становить приблизно 590 доларів (орієнтовно 17,2 тис. грн).

Приїхавши до Молдови, українські біженці можуть оформити "статус біженця". Для цього достатньо усної заяви на будь-якому пункті перетину молдавського кордону, у будь-якому відділенні поліції або в офісах Бюро Міграції. При цьому протягом 90 днів у Молдові можна перебувати легально і без цього статусу. Молдавським громадянам, які дали притулок у себе біженцям, держава почала виплачувати одноразову допомогу у розмірі 3500 леїв. Самі українські біженці можуть отримувати щомісяця 2200 леїв матеріальної допомоги.

Ціни на продукти в Молдові дешевші, ніж в Україні, Угорщині чи Словаччині. Для порівняння, то літр молока коштує тут 17 гривень, тоді як в Україні від 31 грн. Буханець білого хліба коштуватиме лише 9 грн, десяток яєць - 28 грн, кілограм творогу - 158 грн, що вдвічі дешевше, ніж в Україні. Купити кілограм бананів обійдеться в 36 грн, яблук – 16 грн, картопля – по 12 грн/кг. Чашка капучино в кафе в середньому коштуватиме 35,13 грн, а обід у кафе на одну особу - 108,33 грн.

Щодо вартості житла, то оренда однокімнатної квартири в центрі Кишинева коштуватиме 7,5 тис. грн, однокімнатна квартира подалі від центру - приблизно 4,8 тис. грн. Зняти трикімнатну квартиру в центрі можна за 11,6 тис. грн., подалі від центру – орієнтовно 8,9 тис. грн. У менших містах можна орендувати квартиру і дешевше, наприклад, зняти "однушку" і за 2000 грн. Зараз на сайті Airbnb пропонується багато варіантів житла, зокрема для українських біженців.

Комунальні послуги обійдуться українцям додатково в середньому у 3000 грн (включаючи електрику, опалення, воду та вивіз сміття).

Раніше повідомлялося, скільки українським біженцям обходиться місяць проживання в Угорщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ