Today.ua

Стало відомо, що буде з тарифами на воду з 1 листопада: на їхнє підвищення мораторію немає

В Україні діє мораторій на підвищення комунальних тарифів. Але на всі тарифи мораторію немає. Зокрема, до цього переліку не увійшли тарифи на воду. Отже, комунальники можуть їх змінювати?

Яких змін в оплаті води українцям чекати найближчим часом, роз'яснили у Держпродспоживлужбі.

Йдеться саме про холодну воду. Водопостачання та водовідведення (каналізація) не увійшли до переліку тарифів, на які було встановлено мораторій щодо підвищення. Відповідно до закону № 2479-ІХ, який вступив в дію з 19 серпня 2022 року, в Україні заборонено до закінчення воєнного стану та ще протягом півроку після нього підвищувати тарифи на:

Таким чином, тарифи на воду (холодну) и каналізацію до цього списку не увійшли.

Проте, ще в квітні 2022 року була затверджена урядова Постанова № 502 "Деякі питання регулювання діяльності у сфері комунальних послуг у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану". Цією постановою уряд рекомендував відповідним органам, які уповноважені встановлювати тарифи, не підвищувати для населення вартість централізованого водопостачання та централізованого водовідведення упродовж дії воєнного стану.

Звісно, рекомендація – це не закон, однак усі регіональні водоканали до неї дослухались і залишили такі тарифи на воду, якими вони були на 1 січня 2022 року. Саме на ту дату вони були підвищені і такими залишатимуться ще якийсь час.

Отже, на сьогодні в Україні діють такі тарифи на воду (водопостачання/водовідведення):

Нагадаємо, в Україні також залишили незмінними тарифи на електроенергію для населення. Вони будуть такими по 31 березня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ