Today.ua

Стало відомо про виплату тринадцятої пенсії українцям: хто отримає додаткові гроші

Деякі українці цьогоріч отримають ще одну додаткову пенсію. Тринадцята пенсія буде виплачена понад 3000 українцям, які легально працювали в Польщі і сплачували там страхові внески.

Польща щороку виплачує свої пенсіонерам тринадцяту пенсію. Природно, що й українці, які відпрацювали в цій країні певну кількість років, мають право на таку виплату. Адже між нашою країною та Польщею є взаємна домовленість щодо зарахування страхового стажу, відпрацьованого громадянами на території сусідньої країни. Отже, полякам зараховують стаж, відпрацьований в Україні, а українцям зараховують у стаж період, які вони працювали в Польщі.

Віповідно, пропорційно зарахованому стажу, кожна країна платить пенсіонеру свою частку пенсії. Наприклад, якщо українець відпрацював на батьківщині 20 років, а в Польщі 10, то Україна платить йому частку пенсії за 20 років, а Польща за 10.

Інша справа – тринадцята пенсія. Польща виплачує її всім своїм пенсіонерам - незалежно від тривалості стажу, який вони заробили. Причому, якщо щомісячні пенсії в усіх різні (вони, як і в нас, залежать від зарплати і заробленого стажу), то тринадцята пенсія усім виплачується однакова. Її величина дорівнює 1218 злотим, що на наші гроші зараз становить близько 7,5 тис. гривень.

Однак слід пам'ятати, що виплата польської пенсії починається лише після того, як людина досягне пенсійного віку за польським законом. Жінки в Польщі йдуть на пенсію в 60, як і в Україні, а от чоловікам пенсію дають лише з 65.

Нагадаємо, стало відомо, скільки пенсій одночасно можуть отримувати українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ