Today.ua

Стало відомо, за яких умов українців можуть звільнити з роботи під час війни

В Україні був прийнятий закон, який розширив підстави для звільнення працівників під час війни. Зокрема, роботодавці тепер можуть звільнити працівника через неможливість забезпечувати йому умови праці внаслідок знищення робочого майна в результаті бойових дій. Для таких випадків була створена особлива процедура звільнення.

Крім того, підставою для розірвання трудового договору може стати відсутність працівника на роботі та відсутність інформації про причини його неявки протягом більш ніж чотирьох місяців. Тоді трудовий договір розривається в односторонньому порядку.

На період воєнного стану скасовуються обмеження, передбачені законодавством у сфері запобігання корупції щодо заняття іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю.

Усі документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу у період війни дозволено вести в електронній формі.

Також встановлено порядок регламентації робочого часу та відпочинку в період дії воєнного часу, зокрема, для тих працівників, яким може бути збільшена тривалість робочого дня протягом тижня. Що стосується відпусток під час війни, то якщо звичайна відпустка працівника перевищує 24 дні, то він зможе взяти невикористані дні після закінчення війни. Якщо працівника залучили до роботи на об'єктах критичної інфраструктури, роботодавець має право відмовити йому у наданні відпустки.

Новим законом про оптимізацію трудових відносин у період воєнного стану передбачається відшкодування працівникам і роботодавцям пов'язаних з трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії. Механізм виплат відшкодувань ще розробляється.

Раніше повідомлялося, як по-новому будуть виплачувати допомогу по безробіттю в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ