Сало – смачний, поживний і корисний продукт. Та, незважаючи на його простоту й універсальність, воно може бути різним: від такого, що само тане в роті і тішить смакові рецептори, до некісного жорсткого продукту. Отже, щоб вибрати якісне сало, треба знати кілька ознак, які йому притаманні.
Як обрати на ринку серед розмаїття пропозицій справді якісне сало, розповіло видання agrotrend.
Свиняче сало – один із продуктів, які важко замінити в харчуванні. Адже воно містить немало корисних речовин, що необхідні для нормального функціонування людського організму. Крім того, воно ще й поживне та смачне. Скибочка хліба зі шматочком сала, з'їдена вранці перед роботою, багатьом смакує більше, ніж сніданки, придумані та складені дієтологами. Така канапка дає сили та енергію на півдня. Тож недарма дехто називає сало українським наркотиком. Але для того, щоб вибрати справді смачний і корисний продукт, треба знати, як відрізнити якісне сало від такого, яке краще не купувати.
Експерти радять купувати сало не в магазині, а саме на базарі. Адже там його пропонують багато і на вибір. На базарі можна покуштувати сало та оцінити його на смак. Крім того, є ще кілька ознак, за якими відрізняють свіже та якісне сало.
Зовнішні ознаки, на які треба звертати увагу при купівлі сала
Найкраще, якщо ви вже знаєте фермера або продавця, в якого купуєте товар. Якщо ви вже купували в нього цей продукт не раз, і ніколи він вас не розчарував, то, звісно, що такий продавець може бути гарантом якості свого товару. Але знайомий продавець не завжди може бути на місці, а сало вам потрібне саме в цей день.
Перш за все, треба оцінити колір сала. Він має бути білосніжним або ніжно-рожевим, але ні в якому разі не з жовтим або сіруватим відтінком. Такі відтінки свідчать, що сало взяте від старої тварини, або що воно вже давненько "жило" десь у надрах холодильника.
Треба також звертати увагу на шкірку сала. Найкраще, якщо тварину обсмалювали в соломі. Тоді шкірка матиме приємний запах. Крім того, на якісному свіжому салі вона має бути жовтуватого або рожевого відтінку. Таке сало зазвичай смачне і мяке. А от сала із товстою шкіркою слід уникати. Така шкірка свідчить, що продукт буде жорстким і не дуже приємним на смак. І ні в якому разі не треба брати сало з коричневою шкіркою. Це – явна ознака старого продукту.
Крім того, для споживання у свіжому вигляді і для посолу підходить лише сало зі спинної та бічної частини туші. Його товщина має бути не меншою за 2,5 см (це без урахування товщини шкірки). Таке сало називають шпиком, і воно ідеальне для засолу та споживання.
А от сало з черевної частини для засолу краще не брати. Крім того, не підходить для засолу і сало, яке наросло уздовж хребта тварини. Воно має тонку, але міцну плівку, яка робить цей продукт жилястим і твердим.
Отже, якщо обирати сало за такими ознаками, то є шанс купити якісний і смачний продукт, який не залишить байдужим жодного справжнього українця.
Нагадаємо, тим часом сало на тлі війни і невизначеності з опалювальним сезоном продовжує дорожчати. Українці ще не знали таких цін на цей продукт.