Today.ua

Шмигаль розповів, коли Україна перейде на видобуток власного газу

Україна до 2030 року має перейти на видобуток власного газу та забезпечити їм внутрішні потреби держави. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Верховній Раді.

За словами прем'єра, влада вже уклала 11 угод про розподіл продукції у сфері газовидобутку. Це означає, що Україна отримала 13 млрд грн інвестицій у розвиток та початкову інфраструктуру.

Інвесторів якимось чином привабити вдалося, залишається пробурити ще нові свердловини для видобутку газу. Глава уряду зазначив, що найближчим часом будуть проведені сейсмічні дослідження, і вже заплановано пробурити щонайменше 57 дослідницьких свердловин.

Для того щоб забезпечити себе власним газом, Україна має видобувати набагато більше ресурсу. Загальне споживання газу в Україні у 2020 році склало 29,84 млрд куб. м. У 2021 році Україна скоротила видобуток природного газу на 2,2% (або 440 млн куб. м) – до 19,79 млрд куб м. Це найнижчий показник за останнє десятиліття. При цьому українська влада вже протягом останніх років заявляє про те, що країна зможе стати експортером палива.

За обсягами покладів газу Україна посідає друге місце у Європі, поступаючись лише Норвегії. Проте, щоб видобувати газ у достатньому для держави обсязі (близько 26,8 млрд. куб. м), необхідно нарощувати роботу газових потужностей. На це потрібно багато коштів.

Шмигаль зазначив, що до 2030 року держава впорається з цим завданням, надаючи пільги внутрішнім та зовнішнім інвесторам на розвідку та видобуток газу на території України. Необхідно пробурити в середньому 450 свердловин для видобутку вітчизняного газу, і на це потрібно витратити близько трьох мільярдів доларів та ще один мільярд на відповідну інфраструктуру.

Раніше повідомлялося, що з травня у кількох регіонах України знизяться тарифи на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ