Today.ua

Ринок землі в Україні під час війни: де та за якою ціною можна купити ділянку

Ринок землі в умовах війни не може функціонувати як раніше, але земельні аукціони тривають. Наразі у системі "Prozorro.Продажі" відкрито 1484 пропозиції.

Як повыдомляють у пресслужбі Мінагрополітики, площа всіх земельних ділянок сягає 11 тис. га. Стартова ціна за всіма лотами — 378 млн грн.

Лідери серед регіонів за кількістю оголошених пропозицій до продажу землі - Одеська, Київська, Львівська, Черкаська та Чернігівська області.

Напередодні війни у деяких регіонах країни земельні ділянки значно подешевшали. Ймовірно, що після завершення війни їх вартість теж буде заниженою.

Під час воєнного стану допускається передача в оренду військовими адміністраціями сільськогосподарської землі на праві постійного користування державних і комунальних підприємств, установ та організацій.

Право оренди на ділянку, що передана військовій адміністрації, не підлягає реєстрації. Реєструється лише договір у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах військового стану, військовою адміністрацією, яка його уклала, одночасно з укладенням договору. Примірник цього договору протягом 3 днів направляється електронною поштою до сільської, селищної, міської ради, на території якої знаходиться ділянка, а також до Держгеокадастру або до уповноваженого ним органу.

Нагадаємо, як змінилися умови оплати за землю українцями під час воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ