Today.ua

Заморозки в Бразилії знищили кавові плантації: якою буде ціна на каву

Ціна на каву цьогоріч буде набагато вища, ніжу попередні роки. Так склалося через те, що в Бразилії вдарили морози, і велика частина плантацій з кавою вимерзла. Через це вартість зерен на світовому ринку вже підскочила майже на третину. Однак експерти припускають, що це ще не межа.

Кліматичні зміни через глобальне потепління, які вже відчутні на всій земній кулі, не оминули й спекотної Бразилії. Правда їй дісталися не підвищені температури, а навпаки - заморозки, до яких не звикли ані тутешні люди, ані тутешні аграрні культури. Морози знищили урожай на більш ніж десятій частині усіх кавових плантацій цієї країни.

"Це вперше з 1994 року, коли країна зіткнулася з такими заморозками", - заявив один із великих трейдерів кави.

Ринок негайно відреагував на несприятливі погодні умови підвищенням цін. Так, лише за минулий тиждень ціна на каву зросла на 20%. Ще 10% додалося вже на початку цього тижня. Таким чином, кава і так вже неабияк зросла в ціні. Експерти кажуть, що більш відчутно нові ціни вдарять по масових продажах кави, яку реалізують у супермаркетах і в дешевих кав'ярнях. А ось у дорогих закладах, які торгують кавою елітних сортів, зростання ціни буде значно нижчим. Адже вони і так продають цей напій за доволі високими цінами. До того ж вони, як правило, закуповують зерно не на загальному ринку, а в приватному порядку у дрібних фермерів. Природно, виробники не захочуть втрачати своїх постійних клієнтів і будуть змушені не задирати за свій товар ціну, яка і так висока.

За словами керівника кавового проекту Your Coffee Story (YOCO) Віктора Білоущенка, весь масовий ринок кави контролюють не більше п'яти компаній. Саме вони і встановлюють ціну на цей товар. Нині кілограм кави арабіка вже вартує 4,237 долара. І це, звичайно, ще не межа.

Нагадаємо, кава у спеку може бути небезпечна для організму. Це зовсім не означає, що на літо від неї слід відмовитись. Однак вживатиїї потрібно з більшою обережністю, ніж узимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ