Today.ua

Вітренко розповів, яким буде тариф на газ у новому опалювальному сезоні: втричі нижче ринкової ціни

Тариф на газ у новому опалювальному сезоні буде однаковим для всіх підприємств теплової комунальної енергетики. Газ відпускатимуть комунальникам по 7,4 гривні за кубометр.

Таку вартість газу (без транспортування) озвучив в ефірі телепрограми "Свобода слова Савіка Шустера" глава правління НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко.

"Зауважу, що це майже в тричі менше, ніж поточна спотова ринкова ціна. Нафтогаз забезпечує в достатньому обсязі цей ресурс для покриття всіх потреб населення в газі, яке споживає його фактично через централізоване опалення", - зауважив Вітренко.

При цьому глава Нафтогазу запевнив, що всі комунальні постачальники тепла матимуть доступ до газу за такою ціною.

Він також зауважив, що підприємства теж можуть купувати у них блакитне паливо за таким тарифом на газ, але лише за тієї умови, що вони будуть його використовувати для обігріву бюджетних закладів. Однак навіть при такому, втричі меншому за ринкову вартість, тарифі на газ підприємства теплової комунальної енергетики будуть змушені підвищити тарифи на опалення і гарячу воду. У деяких містах з невеликою чисельністю населення вони можуть виявитися на 70-80% вище торішніх.

Такий ціновий стрибок відбудеться через те, що в минулому році підприємства ТКЕ закладали в свої тарифи для населення занижену вартість газу. Тобто, вони брали його в борг у Нафтогазу за дорожчою ціною, а споживачам виставляли в платіжках нижчу ціну. Влада обіцяла комунальникам знайти гроші для компенсації цих витрат, проте знайти їх виявилося не так просто.

Зараз вирішено реструктуризувати заборгованість комунальників перед Нафтогазом. А з нового опалювального сезону вартість газу в платіжках вже ніхто не буде занижувати: побутовим споживачам доведеться платити за повною ціною.

При цьому власники приватних будинків будуть купувати у своїх компаній-постачальників газ за загальними тарифами, які вище, ніж 7,4 гривні. Єдине, що можуть їм запропонувати постачальники - сезонні тарифи, за якими вони будуть щомісяця платити однакову суму за газ протягом всього опалювального сезону. Таким чином їм вдасться згладити пікові навантаження на сімейний бюджет у найбільш холодні зимові місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ